Založ si blog

Manipulácia médií – hoaxy o korona víruse

Nie vždy môžeme zachytiť manipuláciu médiami, pretože môže mať rôzne podoby. V týchto ťažkých dňoch sa musíme vyvarovať najmä manipulácií médií v súvislosti s korona vírusom. S pokrokovými technológiami narastá dostupnosť informácií a noviniek z okolitého sveta. Vidíme v dnešnej dobe to, čo je reálne? Alebo vidíme len to čo chcú, aby sme videli? Médiá majú v oblasti nášho života, ako aj v tvorbe verejnej mienky veľmi dôležitú úlohu. Sú neoddeliteľnou súčasťou prenosu informácií. Názor človeka je však ovplyvnený informáciami, ale aj dezinformáciami.

 

Súčasná, nie veľmi ľahká situácia v podobe malého cestovateľa- korona vírusu, prikladá médiám nesmiernu dôležitosť. Ľudia, ktorí doposiaľ média využívali len minimálne, dnes sledujú čo sa to deje, čo s nami bude. Ja sama som do dnešnej doby neprikladala takú pozornosť médiám, politickým debatám a správam ako dnes. Korona vírus, neľahká téma, ktorá momentálne otriasa celým svetom. Aj pri tejto krízovej situácií, kde už nejde len o politiku, moc a peniaze, médiá dokážu manipulovať. Za manipulačnú techniku môžeme pokladať aj šírenie dezinformácií a poloprávd. Aj napriek tomu, že ľudia umierajú a ide naozaj o to najdôležitejšie, o zdravie nás všetkých, si dokážu vymýšľať a šíriť práve cez média rôzne nezmysly. Cieľom ich šírenia je narušiť pokoj v spoločnosti a vytvoriť napätie. Aj tak sa napriek všetkému ľudia obracajú na médiá, pretože ich každodenne zaujíma čo je nové, ako ďalej postupujeme a či sa vôbec dožijeme ďalšieho rána.

 

Situácia je vážna a médiá nám samozrejme dávajú aj veľa dobrých informácii, čo sa týka mimoriadnych správ či výstupov o rokovaniach vlády. Ľudia zdieľajú vlastné skúsenosti s týmto vírusom, ktoré individuálne nahrávajú na internet. No nájdu sa aj takí, ktorí médiá využívajú a manipulujú ľudí hoaxami. Konkrétne išlo o moju vlastnú skúsenosť, kedy mi na sociálnu sieť Facebook prišla hlasová správa. Žena v nej popisovala účinky Ibalginu v súvislosti s korona vírusom. Popisovala ako Ibalgin doslova znásobuje vírus a môže viesť až k smrti. Nahrávka mi prišla od niekoľkých ľudí, šírila sa internetom. Takáto poplašná správa u ľudí vyvolá zbytočne pochybnosti, pretože mnohí tomu veria. Hlavne v takýchto dňoch zúfalstva, kedy nám ide o zdravie. Našťastie bola táto informácia neskôr vysvetlená v samotných správach. Avšak koľko ľudí toto vysvetlenie reálne zastihlo? Nachádzame sa v ťažkých dňoch, kedy musíme držať spolu a nie ísť proti sebe. Okrem tejto dezinformácie, ktorá pohltila internet sa našli aj mnohé iné. Napríklad pani, ktorá šírila správy o tom, ako dokáže vírus vyliečiť svojou vlastnou energiou. Následne sa situácia tak isto riešila v televízií. O ďalších poplašných správach sa vyjadrila aj Polícia SR. Tvrdila, že najviac zdieľané sú poplašné zvukové správy, ktoré sa týkali napríklad „zaručených“ rád v liečbe ochorenia COVID-19 či iných „absurdných“ informácií. Šírenie dezinformácii a mediálna manipulácia sa nevyskytuje len na Slovensku. Naopak, je smutné, že aj napriek ťažkým dňom, kedy treba riešiť úplne iné veci, museli napríklad v Maroku zatknúť desiatku ľudí za šírenie dezinformácií o korona víruse.

 

Čo chcú ľudia docieliť šírením takýchto nezmyslov? Chcú populáciu ešte viac vystaviť stresu, alebo napätiu? Falošné volanie záchranných služieb, ktoré práve v tej chvíli potreboval niekto úplne iný. Je nutné si uvedomiť, že na Slovensku platí mimoriadny stav. Nie sú to prázdniny. Slovensko zažíva krízu. Tu zábava končí, treba byť zodpovedný.

 

Aby samozrejme môj príspevok neobsahoval len negatíva musím uviesť, že okrem týchto absurdných informácií v posledných dňoch nachádzam aj pozitívne príspevky. Predovšetkým na instagrame dnes nájdeme mnoho príspevkov o korona víruse. Ľudia vyzývajú k disciplíne, k tomu aby sme naozaj ostali doma, k tomu aby sme nosili rúška! Dokonca tí, ktorí majú naozaj veľa sledovateľov, influenceri známe osobnosti, sa snažia ľuďom cez médiá odkazovať na to ako sa správať. Pridávajú videá o tom ako sa dá doma tráviť voľný čas, inšpirujú ľudí. Využívajú svoje veľké číslo sledovateľov a inšpirujú vetami: „ Rúško nie je hanba!“ Takto by sa mal správať náš štát v ťažkých situáciách.

 

Napriek všetkému, médiá nás každodenne sprevádzajú. Vďaka nim máme jednoduchší život v rámci vyhľadávania informácií. No musíme byť obozretní, urobiť si prehľad. Preto, neutápajme sa v pesimizme o negatívnych správach z médií. Zamerajme sa na tie pozitívne a informácie zbierajme, trieďme, analyzujme, spájajme ich. Falošné správy tu vždy budú, no náš vlastný úsudok taktiež. Týmto článkom chcem povedať, že nie je čas na mediálnu manipuláciu, šírenie nezmyslov, ale je čas združiť sa ako štát a bojovať za to najdôležitejšie, za naše zdravie! Vírus zmizne len ak my budeme disciplinovaní. Všetko závisí od nás. Preto namiesto šírenia nezmyslov a paniky cez média, udržujme disciplínu!

„Dych mediokracie“

20.04.2020

Súčasná, pokroková doba nám prostredníctvom médií podsúva nespočetné množstvo informácií a dezinformácií, ktoré ľudia zvyčajne „konzumujú“ každodenne. Počúvaním, pozeraním, čítaním, vyhľadávaním na internete. Médiá je možné využiť na vzdelávanie, zábavu, relax a mnohé iné aktivity. Uvedomujeme si však aj to ako nás ovplyvňujú? Ráno zapneme [...]

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, tvrdí Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.

Drucker, Kažimír, Bodis

Rezort školstva sa spája s inovatívnym projektom FinQ. Cieľom spolupráce je zlepšiť finančnú gramotnosť žiakov

25.04.2024 15:51

Ide o súčasť širšieho úsilia podporiť inovácie vo vzdelávaní na základných i stredných školách.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 4482x
Priemerná čítanosť článkov: 2241x

Autor blogu

Kategórie